Chapeau Woonkringen

Nieuwbouw Appartementengebouw Rosmalen


BLIK OP DE BOUW – SLOT


De laatste aflevering van deze rubriek. De bouw is af! Het is nu een appartementengebouw, bewoond en wel. Vanaf het treinperron begeleidden de nieuwsgierige blikken iedere verhuisdoos en ingepakte koelkasten, bureaus en computers naar de voordeur. De grote stapels met zakken - verkeerd geleverde egalisatiemortel - in de hal als een soort muurtje waar achter spullen stonden te wachten voor de appartementen.

Buiten heeft de gemeente nog keihard gewerkt. Een enorme graafmachine nam happen uit de grond voor de aanleg van een wadi (soort ondiepe vijver) aan de achterkant. Berken en coniferen kregen her en der een plekje, aan de fietspadkant zijn groenblijvende dichte struikjes gezet en een beukenhaagje zorgt ervoor dat je niet zomaar achter het gebouw terecht kan komen. Bij de brievenbussen een perk met siergrassen en langs het pad naar de voordeur liggen twee langgerekte korven met grote stenen. Net als op andere plekken in de buurt. Als de beplanting en extra parkeerplaatsen af zijn, de bestrating definitief is aangelegd en in het voorjaar het groen gaat uitlopen, hoort het gebouw er helemaal bij.

Daarmee is de lange periode van braakliggend terrein, bouwhekken, betonstorten, steigers bouwen, timmermannen en metselaars voorbij. De Hoef 1 t/m 59 is af. Vanaf het treinperron zie je af en toe iemand lopen over een galerij. De ramen en houten balkonhekken zien er strak uit. Bij iedere voordeur een lampje. Verder is aan die kant niet veel te zien. Aan de voorkant wel; zeker als ’s avonds de verlichting aan is in verschillende appartementen, zie je dat het gebouw leeft. En als je het mij vraagt, is dit het mooiste gebouw van de drie in deze hoek van de wijk. Dankzij bouwer Hendriks Coppelmans, Woonveste, Chapeau, Buro3o en niet te vergeten de bewoners. Een resultaat om trots op te zijn!

Warna

slot2

slot1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 BLIK OP DE BOUW – steigers, balkons en screens - september 2018

blik op de bouw 1 sept 18De verdeling van de appartementen is achter de rug, en bijna alle toekomstige bewoners hebben inmiddels ook de binnenkant gezien bij het bezoek aan de bouw. De reizigers op het treinperron kunnen het alleen van een afstandje zien en bekijken de bakstenen jas van het gebouw en de schuurtjes. Ook die hebben het mooi gemeleerde bruin aangetrokken. Wat nog een verrassing blijft, is hoe gevel bij de lift en trappenhuis eruit komt te zien. En natuurlijk de balustrade van de galerij. Hoe loop je straks naar je voordeur? Langs een dichte zijkant? IJzeren spijlen? Hout? Glasplaten? Of nog iets anders? We wachten het af.

Wie aan de andere kant loopt - langs de voorkant van het gebouw - heeft de grootste verrassing afgelopen weken meegemaakt: de steigers zijn weggehaald! Van een afstandje ziet het er nu echt zo uit als op het plaatje op de bouwborden op het terrein. Eigenlijk nog mooier. Althans dat vind ik. En na de kozijnenplaatsers zijn nu de metselmannen keihard aan het werk: vorige week woensdag werden pallets met bakstenen door een kraan over het bouwhek getild en de volgende dag waren de eerste benedenbalkons al opgetrokken! Je ziet nu echt hoe het eruit komt te zien.

blik op de bouw 2 sept 18De witte kozijnen en de ramen zitten erin. Er hangen zwarte draadjes op de kozijnen bij de woonkamerramen. Dat is blijkbaar iets van de ingebouwde screens (soort zonneschermen) die daar zitten. De ramen van de slaapkamers tot op de grond zien er echt chique uit. En wie naar binnen gluurt ziet op de begane grond al keukenblokken en keukenkastjes staan. Het gaat hard. Het afbouwen moet zometeen vooral aan de binnenkant gebeuren; de moeilijkste tijd om nog geduld op te brengen als het er nu al zo af uitziet. Maar ja, je wilt wel stroom, water en verwarming hebben natuurlijk. Eerst verheugen op volgende week: het inmeetmoment!

Warna

 

 

 


BLIK OP DE BOUW – groene voordeuren?!?

blik op de bouw groene voordeuren crop
Wat gaat het hard met de bouw! Het skelet van het gebouw in lichtgrijze betonnen platen, muren en plafonds laat goed de omtrekken zien van de totale omvang. Het is eigenlijk af. De gaten van ramen en deuren zitten erin en de trappenhuizen hebben inmiddels treden. De laatste keer dat een enorme kraan met slurf beton kwam storten op de bovenste verdieping, is alweer een paar weken geleden. De kraan stak zo hoog boven alles uit dat hij zelfs vanuit het centrum van Rosmalen te zien was!

Inmiddels is dat ruwe werk klaar en krijgen de buitenmuren hun jas van bruine bakstenen aangemeten. Steen voor steen, gestaag gaat het door. De metselaars hebben er een hele klus aan. Het is een mooie wat donkere steen. Eigenlijk ziet het er best heel chique uit. Op het station kijken de wachtende reizigers dagelijks met veel interesse naar de vorderingen.

Een tijdje geleden kon je nog dwars door het gebouw heen kijken. Door de voordeur aan de galerijkant door de ramen aan de balkonkant. Vrolijke witte, groene en blauwe gaten. Dat kwam door de kleuren van het doek dat gespannen is langs de steigers. Zo open ziet het er nu al niet meer uit. In een aantal appartementen zit inmiddels een voordeur. Groene deuren met een tekst in een grote witte cirkel erop. Het ziet er wat vreemd uit. Zou het zo blijven? Vast niet, het zijn waarschijnlijk tijdelijke deuren. De spanning stijgt bij de toekomstige bewoners... welke van al die voordeuren is straks van mij?

Warna



Zo kan het er volgens de architecten van KdV straks uitzien:



buitenkant de wissel

Wil je weten hoe het gebouw van binnen is ingedeeld?
Download dan hier de PLATTEGRONDEN van gebouw en appartementen 



BLIK OP DE BOUW - Steen voor Steen -  maart 2018

Afbeelding blik op de bouw steen voor steenEen voorzichtig voorjaarszonnetje prikt haar stralen in de grond en roept krokussen en narcissen omhoog. Het werkt; de eerste bloemetjes bloeien inmiddels. De bouwvakkers op het bouwterrein hebben er geen boodschap aan. Zij werken keihard door op het stuk grond waar de eerste 10 van de 30 appartementen langzaam vorm krijgen. De hele begane grond is inmiddels in beton gegoten. Afgelopen week werd een enorme kraan opgesteld. Via een hoog in de lucht uitgeschoven slurf liep vloeibaar cement - de volgende verdiepingsvloer - uit over de bovenkant van de eerste bouwlaag.

Het was een van de eerste dagen na de vorstperiode. Ik denk dat ze bij bouwer Hendriks Coppelmans blij zijn dat het werk nu weer lekker snel kan doorgaan. De storm van een paar weken geleden rukte in Rosmalen ook veel bomen om, trok takken los en er vloog van alles door de lucht. De stellage waar het grote bouwbord aan hangt was uit voorzorg verzwaard met brokken beton. Dan kon dat niet de lucht in vliegen. Goed bedacht, maar niet voldoende: de platen van het bouwbord braken los van de stellage en vlogen door de lucht naar de sloot en bosjes aan de overkant van de weg. Finaal in drie stukken gebroken. Nog geen dag later waren de stukken weer keurig samengevoegd. Je moet goed kijken om de breuklijnen te zien.

Tijdens de interessante eerste bijeenkomst van aanstaande bewoners, ouders, de gemeente, de bouwer en Chapeau, kregen we veel informatie. En met de plattegronden van de appartementen, is het opeens ook duidelijker in het echt. Wie langs het fietspad loopt, ziet de trap van het vluchttrappenhuis al staan. De gaten zijn opeens duidelijker ramen en deuren naar de balkons.

Naast een van de bouwketen is een proefmuurtje gemetseld van de bakstenen die aan de buitenkant van het gebouw komen. Afgevoegd met drie verschillende kleuren voegen. Middengrijs, een heel lichtgrijze en een donkergrijs. Waar de keus van de architect uiteindelijk op valt weet ik niet. Afwachten. We zullen zien waar de metselaars mee aan de slag gaan. Ik gun ze er in ieder geval een lekker zonnetje bij.

Warna

Extra afbeelding 1 blik op de bouw steen voor steen  Extra afbeelding 2 blik op de bouw steen voor steen


BLIK OP DE BOUW – bodem bereikt - januari 2018

Hoogste punt, vlag in top; allemaal mooie momenten die dit nieuwe jaar in het verschiet liggen bij de bouw van De Wissel. Inmiddels gaat het voortvarend op de bouwplaats naast het station. Jawel, de bodem is bereikt!

Niet echt zichtbaar meer, maar er is heel veel werk verzet! Na het grote afgraven van de bouwput, zijn er tientallen boorpalen de grond ingegaan. Met een grote schroef een diep gat maken, de bewapening erin en dichtstorten met beton. Zo staat De Wissel stevig op het zand. Inmiddels hebben de vele harde werkers ook de vloerplaten al gelegd. Riolering en allerlei andere buizen steken door de vloerplaten heen. Door de korte dagen werkten ze ook in het donker door. Het zag er bijna sfeervol uit met een open vuurtje.

begane grond vloer De Wissel 

bord De Wissel Rosmalen

Wie op de trein staat te wachten heeft goed zicht op de 'voetprint' en omvang van het appartementencomplex. De lange kant met een flauwe bocht waar aan het eind de entree komt. En het is ook geen geheim meer wat er komt; Hendriks Coppelmans heeft een groot bouwbord geplaatst met een plaatje van het eindresultaat. Iedereen kan het zien. Op het perron zijn de bouwwerkzaamheden regelmatig onderwerp van gesprek. De een is benieuwd wat er precies gaat komen, anderen hebben iets opgevangen en sommigen weten het precies. De gesprekken met de toelatingscommissie zijn bij mijn weten allemaal geweest, wij hadden een goed en positief gesprek. Het groene licht is dichtbij. Ik kan niet wachten tot een treinreiziger vraagt 'wat wordt daar eigenlijk gebouwd?' en ik definitief en heel trots kan zeggen 'een appartementencomplex waar mijn zoon komt te komen.' Warna


 

 

BLIK OP DE BOUW - begin oktober - ZWERFKAST 

Begin oktober, en nog steeds geen bouwhekken, geen bouwbord of bouwvakkers te zien vanaf het station Rosmalen. De zanderige ondergrond nog steeds begroeid met onkruid. De bloemen zijn inmiddels grotendeels uitgebloeid en blaadjes kleuren langzaam bruin. Nee, er gebeurt weinig. Natuurlijk heb ik verder gekeken dan deze zanderige hoek bij het station, en weet dat er wel degelijk heel veel gebeurd is. Allemaal papieren dingen; aanvragen, besluiten, vergaderingen en vergunningen. Op het terrein zelf zag ik een tijdje geleden opeens iets nieuws. Plompverloren op de zuidwestelijke hoek van het terrein staat een vreemd apparaat. Een grote vierkante licht- en donkerblauwe doos op poten. Er omheen hekken zodat je er niet bij kunt. Het is een zogenaamde zwerfkast. In de zijkanten grote stekkerdozen die de bouwers straks de stroom leveren die ze nodig hebben bij het bouwen.

zwerfkast

Er zitten stickers op de zijkanten van de kast met daarop ‘Hendriks Coppelmans’. Het is de naam van de aannemer die hier De Wissel gaat bouwen. En toen ik later nog een keer het terrein goed afspeurde, zag ik ergens in het midden een kort blauw buisje uitsteken, net boven het onkruid. Het is waarschijnlijk een peilbuis heb ik me laten uitleggen. Daarmee kun je bijvoorbeeld de grondwaterstand meten of andere metingen in de grond doen. Geen idee waar het hier voor gebruikt wordt overigens. Ben benieuwd wanneer de bouw daadwerkelijk gaat beginnen. Ik reis regelmatig met de trein, dus hou het in de gaten en zal voor iedere nieuwsbrief een kort verslagje maken. De zwerfkast is er in ieder geval klaar voor. Warna


BLIK OP DE BOUW - eind mei 2017

 

afbeelding blik op de bouw klHet is mooi weer, warm zelfs op perron 1 in Rosmalen. Ik sta te wachten op de trein naar Den Bosch. Dat doe ik zo’n 3x per week als ik naar mijn werk ga in Utrecht. Ik kijk de laatste maanden met extra interesse naar de overkant; het braakliggende stuk grond tussen het station en de seniorenwoningen van de Annenborch. Want daar moet het gaan gebeuren.

Het onkruid groeit en bloeit inmiddels welig op het lichte zand. Op dit moment nog geen teken van bouwactiviteiten. Het olifantenpaadje kan ik vanaf hier niet goed zien, maar ik weet dat wandelaars en soms ook fietsers het in de rulle ondergrond slijten. Een paar meter winst om vanaf de fietsenstalling op de hoek van het station naar het oranje fietspad richting Molenhoek en Den Bosch te komen. Het zal straks wel door bouwhekken worden afgesloten, denk ik. Voorlopig hebben ze nog vrije doorgang. Bij de gemeentelijke aankondigingen las ik een paar weken geleden dat de aanvraag inmiddels is ingediend. Nog geen goedkeuring, nee, dat duurt nog. En in het Brabants Dagblad stond onlangs een kort stukje over de nieuwbouw. Dat er een complex van drie bouwlagen met 26 appartementen voor mensen met autisme zal komen. Erbij een mooie tekening – een artist impression - van het gebouw dat als voorlopige naam De Wissel heeft. Het zag er spectaculair uit – maar voorlopig is de locatie zelf nog een braakliggend open terrein. Onze zoon staat op de wachtlijst en hoopt in aanmerking te komen voor een van de appartementen. Het worden nog spannende tijden, dus ik volg met veel interesse alle (bouw)ontwikkelingen. Voor wie dat niet steeds met eigen ogen kan zien, verschijnt in iedere nieuwsbrief een kort verslagje. Mijn blik op de bouw. Warna

 

PROJECT DE WISSEL

WestgevelIn Rosmalen is het project De Wissel in voorbereiding. De ontwikkelaar is Hendriks Coppelmans uit Uden, de woningcorporatie Woonveste uit Drunen wordt de opdrachtgever voor de bouw. Ontwerper is KDV Architekten. Op het moment van dit schrijven, januari 2017, wordt de aanvraag van de omgevingsvergunning (bouwvergunning) voorbereid.

Het gehele gebouw bestaat uit in totaal 27 zelfstandige woningen plus drie gemeenschappelijke ruimten. De start van de bouw is gepland in de loop van het jaar 2017, rond de zomer van dit jaar. Met een bouwtijd van circa een jaar, zal de oplevering medio 2018 plaatsvinden.

Schetsen van het ontwerp kun je hier downloaden. Het hele gebouw wordt zeer energievriendelijk uitgevoerd.